Bili smo u HNK na baletu Solaris. I na kraju se samo zapitali zašto ne idemo češće!

Podijeli


podržava


Baletne predstave nisu baš na listi prioriteta kada su u pitanju izlasci. Mnogi od nas vjerojatno su na baletu zadnji bili u osnovnoj školi. Ipak, znatiželja i želja da se doživi nešto izvan uobičajenih rutinskih okvira natjerali su nas da se zaputimo prema Hrvatskom narodnom kazalištu i pogledamo baletnu predstavu Solaris, o kojoj bruje čitava baletna scena i entuzijasti.

Solaris je predstava u izvedbi kazališta iz Sankt-Peterburga “Prijut komedianta” i radi se o modernom baletu ili, bolje rečeno, pravom spektaklu. Ne čudi stoga da su se za kartama pomamili svi, i vjerni pratitelji baletne scene, ali i rekreativci poput nas.

Foto: Luka Dubroja

Ispred kazališta dočekala nas je poprilična gomilica lijepo sređenih ljudi. Nakon šušura i traženja naših sjedala, ugodno smo se smjestili i predstava je mogla početi.

Radi se o neobičnoj predstavi, moglo bi se reći drami-baletu, redatelja i koreografa Jurija Smekalova u kojoj baletani sudjeluju i kao plesači i kao glumci. Predstava nazvana po istoimenom romanu Stanislava Lema nije interpretacija samog djela, već, prema riječima Jurija Smekalova, koji i sam pleše u predstavi, nastavak je razmišljanja o postavkama romana u kojem  Smekalov iščitava i razmišljanja o Bogu.

Predstava je podijeljena na dva dijela te započinje fantastičnim videom u kojem se svjetlosnim efektima dočarava prolazak kroz svemir i dolazak na devastiranu i opustošenu stanicu Zemlju. Na Zemlji se, rekla bih, kao božja kreacija, šest bića – čovjek, žena, tama, svjetlost, prošlost i budućnost ponovno rađaju iz pulsirajućih visećih kapsula koje su me podsjetile na komuške iz filma ”Invazija tjelokradica”, snimljenog davne 1978. 

Foto: Luka Dubroja

Likovi, koji zatiču predmete iz prošlosti Zemlje (kao što su cipele s visokom petom), međusobno se isprepliću na devastiranom planetu, koji na pozornici predstavlja sitni pijesak – “zvjezdana prašina”, na kojoj se likovi vole i bore u plesnim pokretima, koji su kombinacija klasičnog baleta i modernog plesa. Povijest se na neki način ponavlja, moćni likovi i dalje (ili možda opet) vladaju, što je prikazano fantastičnom svjetlosnom instalacijom u obliku crvenog tepiha.

Muzika Bhima Junusova kombinacija je elektroničke muzike, klasične orkestracije, orijentalnih ritmova, hip-hopa, izvedbe na orguljama i klaviru kojima se prate događanja na sceni uz reminiscencije na klasične kompozitore, pa tako rađanje žene prate čuveni sudbinski taktovi iz Beethovene 5. simfonije, a obrede redovnika prate orgulje s izvadcima iz Bachovih djela.

U drugom dijelu predstave likovi odlaze na putovanje u svemir, što je popraćeno unakrsnim svjetlosnim efektima kojima se stvara prikaz svemirskih brodova i svemirske stanice. Putujući i dolazeći u novu sredinu čovjek (šest likova kao dio istog bića), preispituje svemir oko sebe i u sebi, svoju unutarnju snagu, svjetlost i tamu. Pri tome čini iste stvari koje je činio i na Zemlji – ratuje, donosi svoju religiju, obrede, običaje.

Foto: Luka Dubroja

Uz redatelja Jurija Smekalova postoji i umjetnički redatelj Andrej Sevbo, zaslužan za nematerijalnu atmosferu stvorenu u predstavi videoprojekcijama i svjetlosnim efektima na izvođače i pozadinu.

Sveopćoj atmosferi svemira uvelike je doprinijela ”zvjezdana prašina”, koju likovi nemilice razbacuju po pozornici i koja se širila zrakom gledališta doprinoseći ugođaju mistike i fantastike.  Četiri  baletana i dvije balerine, vrhunski solisti i solistice raznih peterburških kazališta, osigurali su savršenu izvedbu ovog nevjerojatno osmišljenog, vrlo kompleksnog i slojevitog djela i apsolutno zaslužili ovacije zagrebačke publike. Dojam cjelokupnog događanja je i više nego pozitivan. Nakon ovog iskustva sigurni smo da nam ovo nije zadnji put da idemo na događanja ovakve vrste.

Foto: Luka Dubroja

Ovo je možda jedno od mojih rijetkih pojavljivanja na baletu, ali zasigurno nije zadnje. Spojiti izlazak s prijateljima, ugodnu čašicu razgovora i potom gledanje vizualno-plesnog spektakla možda je nova mjera idealnog izlaska.

Pročitaj i ovo