Intervju s umjetničkim voditeljem Ansambla LADO: ‘Cilj je postati vodeći svjetski brend’

Podijeli


podržava


Andrija Ivančan od 2016. godine obnaša dužnost umjetničkog voditelja Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Inače diplomirani etnolog i polonist, potječe iz folkloraške obitelji i bavi se folklorom od najranije mladosti. Dugogodišnji je voditelj Hrvatske škole folklora pri Hrvatskoj matici iseljenika i jedan od osnivača i stratega djelovanja Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Autor je većeg broja glazbeno-scenskih djela koja izvode profesionalni i amaterski ansambli u Hrvatskoj, Europi, Australiji te Južnoj i Sjevernoj Americi. Ispričao nam je kako izgleda posao umjetničkog voditelja u profesionalnom folklornom ansamblu.

Koliko dugo obavljate funkciju umjetničkog voditelja Lada? Što ona sve uključuje? Kako izgleda Vaš prosječni radni dan?

Funkciju umjetničkog voditelja Lada obavljam više od tri godine, a ona uključuje osmišljavanje i realizaciju cijelog umjetničkog rada kroz godinu dana. Programi koje odobri upravno vijeće prijavljuju se Ministarstvu kulture godinu dana unaprijed, što znači da sve što će Ansambl Lado izvoditi kroz godinu (ovo je trenutno obljetnička godina) s moje strane zahtjeva planiranje, vježbanje, obradu, prezentiranje i realiziranje. U realizaciji programa sudjeluju cijelo umjetničko vodstvo i popratno osoblje uz veliku podršku ravnateljice Ileane Jurin Bakotić. Da bi Ladove izvedbe bile na najvišoj profesionalnoj razini, provodim cijelo vrijeme u dvorani s izvođačima – od zagrijavanja do završetka radnog dana.

Kako se postaje članom ansambla? Postoje li kriteriji koji se trebaju ispuniti prije učlanjenja?

Drago mi je da ste tako postavili pitanje, da riješimo nedoumicu. Ansambl LADO je javna ustanova u kulturi i jedini profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj i svi izvođači su ujedno i zaposlenici – profesionalni plesači pjevači i glazbenici.

U Ladu se može zaposliti svaka punoljetna osoba nakon uspješno položene audicije na koju su pozvani ako su prethodno zadovoljili sve uvjete iz objavljenog natječaja. Audicije su zahtjevne, na njima se provjeravaju vokalne predispozicije i opseg glasova kandidata kao i ritam i njihove plesne mogućnosti. U Hrvatskoj postoji veliki broj amaterskih ansambla i velikom broju osoba koje se počnu baviti tradicijskom kulturom, na kraju ostaje velika želja da tu svoju ljubav i svoj hobi pretvore u profesiju i da dođu i postanu profesionalci. Audicija postoji i za glazbenike. Uvjeti za radno mjesto plesač pjevač Ansambla Lado su srednja stručna sprema, plesno i pjevačko iskustvo kao i uspješno položena audicija.

Valja spomenuti Školu za klasični balet na Ilirskom trgu koja ima Odsjek za narodne plesove koju vode nekadašnji solisti Ansambla LADO i kroz srednjoškolsko obrazovanje pripremaju potencijalne kandidate za rad u Ladu.

Što je najvažnije u približavanju folklora i tradicije ljudima?

Najvažnije je da se ostvari visoko kvalitetni umjetnički proizvod i vrhunski umjetnički dojam. Da bi izvedbena umjetnost pronašla put do šire publike, važni su mediji, komunikacija s publikom putem društvenih mreža, različitih edukacija, radionica i slično. Izuzetno važno je da se teme iz tradicijske kulture obrađuju i u obrazovnom sustavu, od najranije vrtićke dobi, kako bi se razvio osjećaj pripadnosti i ljubav prema tradiciji.

Prilagođavate li se duhu vremena i kako? Je li vam taj aspekt uopće bitan u radu?

U potpunosti. Nastojimo dinamizirati programe bez pauza između koreografija kako bi nesmetano tekao. Nakloni se izvode samo na kraju prvog i drugog dijela koncerta, prati nas moderna produkcija u skladu s dvadeset i prvim stoljećem koja podrazumijeva izuzetno kvalitetne razglase, rasvjetu, video zidove i sve ono što moderna publika očekuje od jednog vrhunskog koncerta. Ono što je također izuzetno važno spomenuti je da svake godine pripremamo novi cjelovečernji program za koji pripremimo deset potpuno novih koreografija i time publici poručujemo da radimo nešto novo. Dakako, uz to, svake godine u našem rođendanskom mjesecu radimo antologijske programe. Do sada smo ih sastavili tri koji se izmjenjuju u ciklusu od tri godine. U studenom 2019. godine koji je rođendanski mjesec Ansambla LADO, izvodit ćemo program „Antologija III“.  Kroz ta tri programa izvodimo neke od najljepših koreografija koje su u proteklih sedamdeset godina postavljene na Ladov repertoar.

Koji su planovi Ansambla LADO? Pripremate li neke novitete?

LADO je prepoznat kao vodeći hrvatski kulturni brend, ovdje nema dileme. Svima je poznato da LADO može okupiti najveći broj publike na jednom mjestu i to su posvjedočili mnogobrojni naši koncerti – dva puta u Spaladium Areni, u Areni Zagreb, pulskoj Areni, a osobito koncert na Trgu kralja Tomislava povodom Dana državnosti gdje je bilo deset tisuća posjetitelja. Cilj budućnosti je postati vodeći svjetski brend, a ono što je u pripremi je poseban program za inozemno tržište, u dosad neviđenoj produkciji. Taj program planiramo postaviti tijekom 2021. godine, a s njim izaći u javnost 2022. godine. To je onaj trenutak u kojem smatramo da će se Lado vratiti na one pozicije na kojima je nekada davno bio, a to je vodeći svjetski folklorni ansambl.

Pročitaj i ovo