Ansambl LADO na filmu: Popričali smo s redateljem Nebojšom Slijepčevićem o dokumentarcu koji svi željno iščekujemo

Podijeli


podržava


Nebojša Slijepčević naš je cijenjeni redatelj dokumentarnih filmova iz Zagreba. Dosad je režirao dva dugometražna i četiri kratka dokumentarca te više od trideset televizijskih filmova. Najuspješnije njegovo ostvarenje je  prošlogodišnji film „Srbenka”, koji je do sada osvojio 23 nagrade na međunarodnim filmskim festivalima te je uvršten među 15 najboljih europskih dokumentaraca godine! Njegov novi projekt fokusiran je na Ansambl LADO pa smo kratko popričali s njim u kojoj je fazi ovaj dokumentarac koji željno iščekujemo. 

Kako je uopće došlo do suradnje s Ladom?

Moja veza s Ladom je Petra Slobodnjak. Petra je službeni fotograf Lada, a bila je i polaznica “Škole dokumentarnog filma” u kojoj sam predavač i mentor. Sama inicijativa za snimanje filma potekla je od bivšeg ravnatelja Kreše Dabe, a realizirala ju je sadašnja ravnateljica Ileana Jurin Bakotić.

Koliko dugo je trajalo snimanje?

Snimanje još traje. Počelo je u veljači, a snimat ćemo do zadnjeg trena. Zadnja snimanja predviđena su u studenom.

Koji je fokus dokumentarca?

Dokumentarac će se baviti procesom nastanka predstave, iz perspektive izvođača. Gledatelji u filmu neće vidjeti samu izvedbu, no dobit će priliku zaviriti iza pozornice, pa i u privatni život izvođača.

Jeste li inače zaljubljenik u folklor i tradicijske napjeve i plesove?

Zapravo nisam vezan uz folklor, no opčinjen sam izvođačima općenito, bili to glumci, plesači ili glazbenici. U Ladu me fascinira u prvom redu fanatični profesionalizam, a zatim nevjerojatan talenat skupljen na jednom mjestu.

U kojoj fazi je produkcija filma i kada će ga publika moći pogledati?

Snimanje filma još traje, no paralelno smo već krenuli u montažu. Predviđena premijera filma je u prosincu ove godine.

Pročitaj i ovo