Donosimo popis ljetnih izložbi koje biste svakako trebali posjetiti

Podijeli

Iz godine u godinu svjedočimo kako naša kulturna scena sve više cvjeta, a to je pogotovo vidljivo ljeti. U koji god dio Hrvatske da se uputite, dočekat će vas mnogo zanimljivih predstava, koncerata i izložbi.

Ako tijekom godine baš i ne stignete posjetiti muzej ili galeriju, iskoristite ljetnu fjaku i priliku da sami, s društvom ili obitelji istražite stalne postave ili gostujuće izložbe renomiranih umjetnika.

Izdvojili smo za vas nekoliko odličnih aktualnih izložbi koje možete pogledati u Zagrebu ili na obali.


Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji

Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

17. lipnja. –  8. rujna 2019.

Ne propustite izložbu jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde, koja će po prvi put hrvatskoj javnosti predstaviti više od 150 djela Aleksandra Rodčenka.

Rodčenko je ostavio značajan trag u svim vrstama umjetnosti, a posebno se istaknuo u fotografiji, koju je smatrao medijem novog doba. Njegovu umjetnost krasi društvena angažiranost te je odlikuje eksperimentalna forma, jaki kontrasti i krupni planovi. Izložba je organizirana u suradnji s Multimedia Art Museumom u Moskvi.

Marc Chagall: Boje ljubavi  

Hrvatski kulturni dom na Sušaku,  Galerija Kortil, Rijeka

6. lipnja. – 4. rujna 2019.

Do 4. rujna u Rijeci možete pogledati grafike velikana moderne – Marca Chagalla. Riječka izložba obuhvaća radove koji sežu od ranih dvadesetih pa sve do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća. Chagallova serija litografija, bakroreza i drvoreza nudi  jedinstven pogled u umjetnikov svijet intime, mašte i strasti.

Salvador Dali: Nadrealni svjetovi

Izložbeni prostor Kneževe palače Narodnog muzeja, Zadar

1. lipnja – 15. listopada 2019.

Salvador Dali ostat će upisan u povijest kao jedan od najvećih vizionara umjetnosti 20. stoljeća, ali i kao jedna od najkontroverznijih  figura ondašnjeg doba. Ovoga ljeta možete doživjeti Dalijevu ekscentričnost na izložbi „Nadrealni svjetovi“ koja donosi izbor oko 200 najpoznatijih grafika, skulptura, tapiserija i reljefa, predmeta od keramike, stakla te poznate Dalijeve sofe.

Izložba „Marjan – što jest i tu je“

Galerija Emanuel Vidović, Split

18. lipnja – 15. rujna 2019.

Splitski Marjan stoljećima je bio inspiracija za brojna umjetnička djela, a ovom izložbom želi se podići svijest o vrijednostima tog brda i potrebi njegove zaštite.  Izložba je dio višegodišnjeg projekta koji proučava Marjan s različitih aspekata, a na njoj možete pogledati slikarska, književna i glazbena djela nadahnuta jednim od simbola Splita, koja su nastajala od 18. stoljeća do danas.

Međunarodna izložba „Art is life“

Galerija Sebastian, Dubrovnik

19. kolovoza – 25. rujna 2019.

Organizatori ove izložbe su Galerija Sebastian i Stjepko Art Udruga, a na njoj će biti prikazani novi radovi hrvatskog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića te radovi izraelsko-francuske skulptorice Myriam Sitbon-Mendel i japansko-francuske slikarice Yoshie Araki. Ovih troje umjetnika dijeli niz zajedničkih lajtmotiva u umjetnosti; od lirskog ugođaja, morskih tema do imaginarnih svjetova i bajkovitosti te ih se svakako isplati pogledati.

Pročitaj i ovo